woensdag 7 oktober 2009

Sinterklaas inkopen
December inkopen
In Nederland viert men Het Sinterklaasfeest

dat op 5 december (pakjesavond) in Nederland en op 6 december (de eigenlijke naamdag) in België en in enkele (voormalige) Nederlandse koloniën wordt gevierd.


Sinterklaas en zijn helper, Zwarte Piet, komen in de nacht van 5 december in Nederland en 6 december in België langs de schoorsteen binnen in alle huizen om geschenken te brengen voor de kinderen die er wonen.


Deze moderne traditie van Sinterklaas als kinderfeest komt waarschijnlijk voort uit het prentenboekje Sint Nicolaas en zijn knecht (1850) van de onderwijzer Jan Schenkman (1806 - 1863).


Veel tradities in het huidige Sinterklaasfeest gaan terug tot Nicolaas van Myra, de Lycische bisschop uit de door Grieken bewoonde antieke stad Myra (thans gelegen in Turkije), hoewel er ook oudere elementen zijn.Oorspronkelijk werd Sint Nicolaas alleen in het oosten van Europa geëerd.

In de 13e eeuw werd besloten dat zijn naamdag ook in het westen een van de belangrijkste feestdagen was; in die tijd werd het Sinterklaasfeest in Utrecht ( Nederland) al gevierd door de schoen van vier arme kinderen te vullen met geldstukken, in andere steden werd ook iets voor de armen gedaan.


Na de Nederlandse Opstand probeerden calvinistische predikanten het Sinterklaasfeest af te schaffen, omdat het te veel heidense en vooral paapse (katholieke) elementen zou bevatten.

Het Sinterklaasfeest was in grotere steden inderdaad een woelig volksfeest met kermis dat vaak tot opstootjes en openbare dronkenschap leidde.

Het was echter zo populair dat dit streven weinig succes heeft gehad, zelfs niet bij het protestantse volksdeel.

Modern Kinderfeest

De oorsprong van het moderne Sinterklaasfeest voor kinderen ligt in de 19e eeuw.
De Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman (1806 - 1863) schreef het prentenboekje Sint Nicolaas en zijn knecht (Amsterdam, 1850 en latere herdrukken 1880, 1885, 190? en 1907) met de tekst van het liedje Zie ginds komt de stoomboot.
De moderne tijd deed zijn intree met de stoomboot.
De afkomst Spanje werd ingevoerd, net als de roe en zak van Zwarte Piet als pedagogische straf. Sint reed voor het eerst op een schimmel over de daken en cadeaus gingen voor het eerst door de schoorsteen.
Ook Jan Pieter Heije (1809-1876) beïnvloedde het Sinterklaasfeest.
Het lied Zie de maan schijnt door de boomen werd voor het eerst gepubliceerd in 1843 in de bundel Kinderliederen.

Sedert begin jaren 90 van de vorige eeuw
heeft het paard in Nederland een naam: Amerigo.
In België heet het paard: Slecht Weer Vandaag.

* meer over Sinterklaas in een nog volgend Blogbericht.
Verder over de titel van dit bericht : December inkopen_
Al eind augustus komen er foldertjes in de brievenbus over alles wat er te koop is voor het Sinterklaasfeest. Hier ben ik het mee eens omdat December so wie so een dure maand is.
Niet alleen is er in deze maand Het Sinterklaasfeest, maar ook het Kerstfeest is een feest waarbij kadootjes worden gegeven.
Verstandig is daarom om niet te wachten tot het laatste moment met de aanschaf van presentjes.
Zelf koop ik het hele jaar door vaak al de aanbiedingen van de kadootjes die ik wil geven in december. Zo komt alles niet tegelijk en je merkt het niet zo. De uitgaves zijn dan meer gedoseerd. Wel even doorgeven aan b.v. de ouders van mijn kleinkinderen wat ik gekocht heb, om geen dubbele kado's te geven.
Vanmiddag ga ik met onze schoondochter Patricia wat aankoopjes doen in Tilburg ( haar geboorte stad).
Het Ridder kasteel dat ik op de verjaardag van Jethro onze oudste kleinzoon van bijna 5 , wil geven ( ook op 6 december jarig) is in Tilburg maar liefst 50 euro goedkoper! Dat is me wel een verschrikkelijk groot verschil.
Marit, de jongste kleindochter wordt op 20 november 2 jaar, dus ook zij heeft de pech om tijdens deze toch al drukke tijd van het jaar jarig twee zijn.
Gelukkig is Stijn, de zoon van Mikel en Patricia in het voorjaar op 6 maart jarig ( tevens onze trouwdag 1970)
Voor haar heb ik de verjaardags kadootjes al gekocht. Rest nog de Sinterklaasinkopen.
We gaan vanmiddag op pad en zal het resultaat ervan later vertellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten